Nieuws uit de Zeeheldenbuurt

Hoe was de kick-off van de tweede schetsweek?

Na de eerste schetsweek zijn de architecten met een hoofd vol informatie en een lijst vol wensen aan de slag gegaan. Het resultaat werd maandag 27 mei gepresenteerd. Iedereen kon binnenlopen in het Schetshuis en ’s avonds was er een informatieavond. Hoe het was? Dat lees je in dit verslag.

Een virtueel loopje door de nieuwe Zeeheldenbuurt

Dinsdagmiddag 28 mei hadden de bewoners van de Zeeheldenbuurt de mogelijkheid om een virtueel rondje door de nieuwe modellen van de Zeeheldenbuurt te lopen. Met een 3D-bril konden bezoekers van het Schetshuis zien hoe de nieuwe buurt uit kan komen te zien. Dit leverde veel leuke en enthousiaste reacties op. Wil je het zelf zien, check dan onderstaande link.

Tweede schetsweek van start!

Op maandag 27 mei vond in het kerkgebouw aan Noordeinde 20 de aftrap van de tweede schetsweek plaats. Zo'n 80 aanwezigen bekeken de verschillende modellen en gaven hun voorkeuren door. Bekijk de presentatie en de verschillende modellen via onderstaande link.

Hebben wij u goed begrepen? 

Stedenbouwkundig bureau Inbo heeft in april vier dagen gewerkt in het Schetshuis aan het stedenbouwkundig plan van de nieuwe Zeeheldenbuurt. Tijdens verschillende bijeenkomsten is de voortgang gepresenteerd en zijn diverse onderdelen verder uitgewerkt. Op de laatste dag zijn op hoofdlijnen drie maquettes gemaakt. Hierop kon iedereen met stickers voorkeuren aangeven. Daarna heeft Inbo aan alle betrokken partijen gevraagd om te reageren op deze drie modellen. Alle reacties zijn gebruikt om de modellen verder uit te werken. Tijdens de tweede schetsweek van 27, 28 en 29 mei horen we graag of wij u goed hebben begrepen.

Verhalen uit de Zeeheldenbuurt!

Bij de ontwikkelingen in de Zeeheldenbuurt zijn veel mensen betrokken. Van kopers en huurders tot allemaal verschillende organisaties, iedereen lijkt er wel mee bezig te zijn. In deze nieuwsbrief komen een aantal betrokkenen aan het woord over hoe zij de ontwikkelingen in de Zeeheldenbuurt op dit moment ervaren.

Afsluitende avond in De Lorzie

Na vier dagen werken in het Schetshuis vertelt Tako Postma van stedenbouwkundig bureau Inbo hoe de week is verlopen en wat er nu ligt. "We hebben 3 verschillende modellen gemaakt. Ik kan nu al vertellen: geen van die drie wordt het. En nummer 6, 7, en 8 ook niet.” Even wordt het onrustig in de zaal. “Nog geen duidelijkheid?”, hoor je mensen zeggen. Tako voelt dit aan en licht toe: “Dit is een proces waar we samen doorheen gaan. Zie deze maquettes dan ook als een gespreksonderwerp en een kans om aan te geven wat je goed en minder goed vindt. In de tweede schetsweek op 27, 28 en 29 mei gaan we weer samen aan de slag met het vervolg."

Knutselen met snoep

De Zeeheldenbuurt is een wijk voor jong en oud. Nadat dinsdagmiddag de oudere buurtbewoners hun ideeën voor de wijk mee konden geven, was het woensdag 10 april de beurt aan de buurtkinderen. Acht kinderen knutselden hun eigen speeltuin in elkaar van snoep en maakten tekeningen van hun dromen voor de wijk. Dit leverde veel creatieve uitspattingen op, met schommels en trampolines als een soort rode draad. Aan de mensen van Inbo de uitdagende taak om hier chocola van te maken.

Seniorenmiddag in het Schetshuis

Dinsdagmiddag is er een workshop georganiseerd voor senioren uit de buurt. Veel oudere buurtbewoners gaven hun inbreng en daaruit kwamen wat interessante uitkomsten naar voren. Zo vinden ze het toevoegen van een paar kleine appartementenblokken aan de buurt wenselijk en zouden ze daar graag met andere senioren gaan wonen. Wel hebben ze dan liever een eigen schuurtje in plaats van een gedeelde fietsenstalling. De woning zou qua grootte vergelijkbaar moeten zijn met de huidige woningen (75-80 m2), minimaal twee slaapkamers, een apart toilet en het complex moet uiteraard voorzien worden van een lift. 

Schetsweek van start gegaan

Gisteren, maandag 8 april, opende het Schetshuis aan de Karel Doormanstraat haar deuren. Buurtbewoners kunnen hier vier dagen meedenken over de ontwikkelingen in de wijk. 's Avonds kwamen zo'n vijftig buurtbewoners naar de aftrap van de Schetsweek. Stedenbouwkundig bureau Inbo vertelde over de opzet van deze week en ging samen met de aanwezigen in gesprek. Ook werd gelijk de mening van de aanwezige buurtbewoners gepeild. Nieuwsgierig naar die uitkomsten? 

Website Zeeheldenbuurt live!

Vandaag, maandag 8 april, gaat niet alleen de schetsweek van start. Vanaf nu kun je voor updates van het project in de Zeeheldenbuurt ook terecht op www.zeeheldenbuurt.info. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan gerust een bericht achter via het reactieformulier op de website.

Kom naar de eerste schetsweek!

De eerste schetsweek in de Zeeheldenbuurt wordt gehouden van maandag 8 tot en met donderdag 11 april! In deze schetsweek wordt door alle partijen en bewoners gewerkt aan een plan voor de nieuwe Zeeheldenbuurt voor iedereen! Stedenbouwkundig bureau Inbo begeleidt het proces.

Verklaring getekend

De Belangenvereniging Herstel Zeeheldenbuurt, Bewonerscommissie Bloemen/Zeeheldenbuurt, gemeente Zaanstad en woningcorporatie Parteon hebben 6 februari de Verklaring Zeeheldenbuurt ondertekend. In de verklaring staat hoe we in de komende periode willen gaan samenwerken aan de vernieuwing van de buurt.